Het Hoofdkwartier Blaricum

Opdrachtgever: RSVC
Lokatie: Blaricummermeent, Blaricum
Omvang: 780m2 per gebouw
Status: Opgeleverd
Jaar: 2015-2018

Ingeklemd tussen Huizen, Blaricum en de A27 ligt de uitbreidingswijk Blaricummermeent. De wijk heeft een kleinschalige verkaveling en een bedrijventerrein langs de A27. Op de kop van dit terrein wordt een serie van drie bedrijfsverzamelgebouwen gerealiseerd.

Gevraagd werd om een flexibel ontwerp dat geschikt is voor zowel kleine als grote bedrijven en representatieve kantoorruimten maar ook werkplaatsen met garagedeuren. De gebouwen hebben elk twee bouwlagen en zijn verdeeld in vier kwarten. Zo kunnen in total acht units per gebouw worden gerealiseerd, of deze kunnen worden samengevoegd tot grotere werkruimten. Dit levert een optimale flexibiliteit op voor de gebruikers.

De drie gebouwen vormen samen een compositie. Met eenvoudige ingrepen zoals het laten verspringen van de gevelopeningen en het draaien van de footprint ontstaat een gevarieerd beeld. De gevelopeningen zijn op verschillende manieren ingevuld, met grote glaspuien bij de kantoren of schuifdeuren danwel sectionaaldeuren bij de bedrijfsruimten. Gekozen is voor donker genuanceerd metselwerk met baarden (uitpuilend speciewerk) en geanodiseerd aluminium voor de puien. Dit versterkt het contrast tussen openingen en gesloten gevels.

Fotografie: Marcel van der Burg