Havenkwartier +

Opdrachtgever: Europan 12 (prijsvraag)
Ontwerp: Hugo Kok i.s.m. Lenka Rezbarikova en Shaya Fallahi
Lokatie: Havenkade, Assen
Omvang: 23 ha (gebied) / 2 woongebouwen
Jaar: 2013

Havenkwartier + is een transformatie strategie voor de voormalige haven van Assen. Het gebied ligt vlakbij het centrum en is momenteel een bedrijventerrein met veel leegstand. De strategie is bedacht om de voormalige haven geleidelijk te transformeren naar een levendig woon- en werk gebied met ruimte voor culturele activiteiten, sociale evenementen, recreatie en experimenten.

Centraal in het gebied ligt de Havenkade, een brede open ruimte langs het kanaal. Als startpunt van de transformatie wordt deze plek geactiveerd. De leegstaande gebouwen worden getransformeerd tot ontmoetingsplekken en er worden op strategische plekken nieuwe hotspots toegevoegd.

De volgende stap in de gebiedstransformatie is het introduceren van nieuwe bewoners. Aan de andere zijde van het water zijn twee woongebouwen ontworpen met een nieuwe openbare ruimte langs het water (aanlegsteigers en een wandelroute die start vanaf de kade). Het eerste gebouw is een compact vierkant volume met werkplaatsen of ateliers in combinatie met woningen. Het tweede gebouw is een langgerekt volume met appartementen voor waterliefhebbers die een aanlegsteiger voor de deur willen.

Met drie stappen wordt telkens een deel van het gebied getransformeerd: activeren van het gebied, introduceren van nieuwe gebruiksfuncties en het toevoegen van leefkwaliteiten.