Wonen in Telefooncentrale West

Opdrachtgever: Cheops OG BV
Lokatie: Filips van Almondestraat, Amsterdam
Omvang: 40 starterswoningen / 2.900 m²
Status: Voorlopig Ontwerp
Jaar: 2014

Het bestaande KPN gebouw aan de Filips van Almondestraat is momenteel nog in gebruik als telefooncentrale, maar zal over enkele jaren in de huidige functie overbodig worden. Voor de herontwikkeling is gekozen voor een transformatie naar starterswoningen; een soort woning waar veel vraag naar is in Amsterdam.

Het bestaande gebouw is de 8e telefooncentrale van Amsterdam, gebouwd in 1928 naar ontwerp van de architect Albert Boeken (Publieke Werken). Het is gesitueerd op het binnenterrein van een gesloten bouwblok in Amsterdam West en wordt ontsloten met een hoofdentree aan de Filips van Almondestraat. In de jaren ’60 is het gebouw meerdere malen verbouwd en uitgebreid. Het pand is sinds 2009 een Gemeentelijk monument, met name vanwege de cultuurhistorische waarde.

Het nieuwe ontwerp heeft verschillende woningtypen die variëren in grootte en indeling. Zo zijn er studio’s op de begane grond die direct aan de binnentuin grenzen en is er komen op de verdieping woningtypes met entresol als slaapkamer. De monumentale hoofdentree wordt behouden en in het verbindend gebouwdeel (tussen entree en hoofdgebouw) is plaats voor diverse gemeenschappelijke voorzieningen zoals een multifunctionele ruimte, wasserette en fitnessruimte.